Cunda Adası'nda Neler Yapılmalı?
Taş Kahve
Cunda Adası’nın simgesi haline gelen Taş Kahve, adını da aldığı taş mimarisi ve mütevazı yapısıyla yıllara meydan okuyan bir yapıdır. Sahip olduğu tarihi dokusu ve adanın kültür mirasının bir yansıması olan Taş Kahve, ziyaretçilerine nostaljik bir deneyim sunar.
Yapıldığı günden bu yana insanların buluşma noktası olan Taş Kahve, adanın yerlilerinin de uğrak noktasıdır. Burada oturup çayını ve kahvesini yudumlayan insanlar, sohbetlerinde geçmişi yad ederler. Adanın yaşam tarzının bir parçası haline gelen Taş Kahve, adanın tarihi dokusunu koruyarak günümüze kadar gelmiştir.
Taş Kahve’nin sade görünümü ve geleneksel mimarisi, adanın özgün karakterini yansıtır. Burada zamanın durduğunu hisseder, adanın huzur dolu atmosferinde kahvenizi yudumlayarak keyifli bir vakit geçirebilirsiniz.
Cunda Adası’nın kültür ve tarih mirasını yansıtan Taş Kahve, adanın ziyaret edilmesi gereken yerlerinden biridir. Burada zamanı unutup, adanın kendine özgü atmosferinin keyfini çıkarabilirsiniz.
Cunda Adası Seyir Tepesi
Cunda Adası’nın güzelliklerine doyamayanlar için Pınarboğazı mevkisinde yer alan Cunda Seyir Terası, unutulmaz manzaralar sunuyor. Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın içinde yer alan teras, çelik konstrüksiyon üzerine ahşap malzemeden yapılmıştır. Tesis, adaların muhteşem doğal güzelliklerine doğru bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Kuşların ve bitki türlerinin çeşitliliği ile öne çıkan bu tabiat parkı, Türkiye’nin denize sınırı olan en büyük tabiat parkıdır. Seyir terasından Ayvalık Adaları’nın eşsiz manzarasını seyrederek, doğanın sunduğu bu güzelliği keşfetmek ve unutulmaz bir deneyim yaşamak mümkündür.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı
Tarihte Kydonia adıyla bilinen Ayvalık, zeytinlikleri ve çam ormanlarıyla kaplı yemyeşil bir kıyıya sahip olan ve güzel bir şehirdir. Adalar Kenti olarak bilinen Ayvalık’ta yer alan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, 22 adadan oluşan ve Türkiye’nin en büyük tabiat parkı olan bir doğa harikasıdır. Park, 20 adayı kapsayarak Ayvalık’ı korunaklı bir koy haline getiriyor ve içerisinde birçok endemik bitki ve balık türü barındırıyor.
Park, Balıkesir’in Ayvalık ilçesi sınırlarında konumlanmıştır ve Kuzey Ege’nin en değerli bölgesinde yer almaktadır. Parkın büyük bölümü zeytinlik alanlar ve geleneksel yapı tarzı ile şekillenen karakteristik yapı dokusundan oluşur. Ayrıca, parkta Akdeniz’de yalnızca iki yerde bulunan kızıl mercanlar da yer almaktadır. Bu nedenle, park Türkiye kıyıları içinde benzeri bulunmayan dalış noktalarını oluşturur.
Ayvalık Adaları, Pleistosen dönemdeki tektonik hareketler sonucu çöken Ege çanağındaki tepelerin su üzerinde kalmasıyla oluşmuştur. Eski dağ uzantıları sayesinde oluşumunda büyük rol oynamış ve denizaltı topografyasını etkileyerek ender doğal peyzaj güzellikleri yaratmıştır.
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı, 21 Nisan 1995’te ilan edilerek koruma altına alınmıştır. Bu muhteşem doğa harikası, ziyaretçilerine hem tarihi hem de doğal güzellikleriyle unutulmaz bir deneyim sunar.
Anelemmatik Güneş Saati
Cunda Adası (Alibey Adası) sahilinde yer alan anelemmatik güneş saati, Ayvalık Belediyesi tarafından 2004 yılında yapılmıştır ve Cundalı Erol lakabıyla da tanınan Ahmet Erol Keskin’e ithaf edilmiştir. Bu bilimsel saat, turistlerin ilgisini çeken ilginç bir yapıdadır. Bölgedeki tek anelemmatik güneş saati olma özelliğini taşıması nedeniyle, Cunda Adası’na gelen ziyaretçilerin uğrak noktasıdır.
Sahil kıyısındaki taş kaldırımların üzerinde konumlandırılmış olan anelemmatik güneş saati, gölgeniz aracılığıyla saatin kaç olduğunu gösterir. Saatin içinde ve elips biçiminde duran şeklin üzerinde konumlandığınızda, yere çizilmiş olan saatin yazılı olduğu levhanın üzerinde durmanız gerekir. Böylece gölgeniz, saatin rakamlarının yazılı olduğu noktaya düşer ve günün hangi saat aralığında olduğunuzu görebilirsiniz. Bu sayede, saatin yanılma payı olmadan, doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.
Anelemmatik güneş saatinin yanına yerleştirilmiş olan tabela, saatin nasıl kullanılacağına dair detaylı bilgileri içerir. Bu nedenle, saati denemek isteyenler, tabela yanında uzun kuyruklar oluşturabilirler.
Cunda Adası'nda Denize Nerede Girilir?
Cunda Adası Plajları
Cunda Adası ve Çevresinde Yüzülecek Yerler Haritası (Haritayı Zoomlayarak Büyütebilirsiniz.)
- Sobe Plajı
- Bıyıklı Beach
- Cunda Kesebir Beach
- Ortunç Koyu
5. Ada Camping
6. Çataltepe Plajı
7. Cunda Mocamp
8. Duba Plajı